Hyväksy, nauti ja innostu

Tekojemme tulisi olla seurausta hyväksymisestä, nauttimisesta tai innostumisesta. Ellei näin ole, tuotamme kärsimystä itsellemme ja muille, väittää Eckhart Tolle. Ensikatsomalta väite tuntuu hurjalta ja nostattaa kysymyksiä: entä asiat, joille emme voi mitään? Entä tarvittavien osatekijöiden puuttuminen elämästämme? Miten ihmeessä on mahdollista hyväksyä kaikki tai nauttia kaikesta? Ja mitä kaikkea vaaditaankaan siihen, että innostuisimme jostain asiasta!
Tuntuu vaikealta uskoa, että voisimme nauttia kaikesta, mitä teemme tai kohtaamme. Emme todennäköisesti voikaan, mutta Tollen mukaan hyväksyminen, nauttiminen ja innostuminen ovatkin motiivivaihtoehtoja. Ne eivät useinkaan ole läsnä yhtä aikaa. Niistä hyväksyminen on mahdollista aina. Ellemme voi hyväksyä jotain asiaa, tilannetta, tekoa tai henkilöä, voimme aina antaa hyväksymisemme sille, että tämä asia, tilanne, teko tai henkilö kohtaa meidät – nyt. Nauttiminen ei olekaan tietyn toiminnan tulosta, vaan asennoitumisen aikaan saamaa. Voiko karmaansa rakastua?!
Innostumisen taustalla on aina antautuminen, keskittyminen asiaan niin, että muu unohtuu. Olemisesta tulee silloin tärkeämpää kuin tekemisestä. Meidän on tapana ryhmitellä asiat niihin, joista pidämme ja joista voimme mahdollisesti innostua ja niihin, joiden kykyyn innostaa meitä emme luota. Innostus syntyy siitä, että annan energiaani yhteisen elämän käytettäväksi ja koen antamisen iloa. Voin tehdä näin kaikessa, ei pelkästään niissä asioissa, joista voin sanoa pitäväni. Kestoinnostus syntyy oman dharman toteuttamisesta, omasta elämäntiestään innostumisesta.
Eckhart Tolle on ymmärtänyt asian ytimen: tärkeintä on antaa Yhden Elämän virrata kauttamme. Silloin jokainen kohtaamamme tilanne on hyväksyttävissä, ihmiselämään osallistuminen tuottaa mielihyvää ja elämän seikkailu vetää mukaansa. Elämän elettäväksi antautumista voi harjoitella. Monet aloittavat muutaman minuutin hiljentymisellä. Toiset harjoittelevat elämälle antautumista jollain tietyllä elämänsä sektorilla. Nopeimmin edistyvät ne, joiden elämässä entiset ehdot lakkaavat äkkiä olemasta voimassa ja edessä on tilanne, jossa myönnämme, että emme tiedä, mihin suuntaan lähteä. Kunhan vain pidättäydymme tuossa tilanteessa uhriutumasta, uskomasta, että saamme syyllisen kiinni, on helpompi antaa Elämälle lupa elää kauttamme – ehdoitta.
Kirjoittaja Annikki Arponen
Annikki Arponen
Tekojemme tulisi olla seurausta hyväksymisestä, nauttimisesta tai innostumisesta. Ellei näin ole, tuotamme kärsimystä itsellemme ja muille, väittää Eckhart Tolle.
Teosofinen Seura ry • Vironkatu 7 C 2 • 00170 Helsinki, Finland • +358 (0)9 135 6205 • • teosofinenseura.fi
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:Rohkea RuusuMobiiliversioNormaaliversioWebmasterKirjaudu sisään© 2014 - 2018 Teosofinen seura ry