Ylisihteeriltä 1 2017

Ryhtiliikkeen aika
Alkuvuodesta monet päättävät tehdä elämässään ryhtiliikkeen, aloittaa kuntoilun ja terveempien elämäntapojen noudattamisen jne. Minäkin tunnustan nyt kuuluvani tähän ihmisryhmään, tosin sairastelun herättämänä. Fyysisestä terveydestä huolehtiminen tahtoo helposti unohtua kaiken kiireen keskellä ja erityisesti silloin, kun keho ei muistuttele meitä kiputilojen tai erilaisten vaivojen kautta. Itsekin huomasin taas kerran tuudittautuneeni siihen, että olen kohtalaisessa kunnossa, kunnes erinäisten, pidempään jatkuneiden oireiden jälkeen tapaninpäivän aamuna heräsin siihen, että kaikkien muiden kiputuntemusten lisäksi alaselkäni oli jumissa ja liikkuminen oli todella vaivalloista. Tämän seurauksena jouduin viimehetkellä perumaan matkani Adyariin, ja joululoma Intiassa muuttui sairaslomaksi kotona. Nyt olen jo tervehtynyt, mutta tuo joulun ajan yllättävä sairastaminen sai minut todella pohtimaan terveyden merkitystä.
Huomasin, miten itsestäänselvyytenä olin terveyttäni pitänyt ja toisaalta myös miten vähän sitä olin pitkään aikaan muistanut arvostaa. Muut elämän eteeni tuomat haasteet olivat vieneet ajatukseni mennessään ja olin unohtanut olla kiitollinen kehoni terveydestä. Kun sitten joidenkin päivien ajan liikuin etanavauhtia kipujen vaivaamana, tunsin suurta empatiaa kaikkia niitä kohtaan, jotka erilaisista syistä johtuen eivät enää kykene liikkumaan tai joiden liikkuminen on todella vaivalloista jatkuvasti.
Pysähtymisen ja kehon signaalien kuuntelun vaikeus
Kun on tottunut olemaan lähes koko ajan aktiivinen ja tekemään kaikenlaista, oli hyvin turhauttavaa ja vaikeaa joutua pysähtymään tällä tavalla. Toisaalta se oli samalla hyvin opettavaista ja totesin itsekseni, että näköjään tarvitsin todella konkreettisen pysäytyksen ymmärtääkseni hieman hiljentää vauhtia, kun kehon pienemmät kipuviestit eivät olleet riittäneet minua havahduttamaan. Ensimmäisen selkäkipupäivän harmittelin mielessäni peruuntunutta matkaani ja siihen liittyvien velvollisuuksien toteutumatta jäämistä. Sitten harmittelin sitä, etten pystynyt tekemään muuta kuin makoilemaan ja kuvittelin, mitä kaikkea tekisin, kun taas aikanaan olisin kunnossa. Lopulta kuitenkin hyväksyin tilanteen ja aloin tuntea helpotusta ja kiitollisuutta tietäessäni oloni ajan kanssa parantuvan.
Tiedän, etten ole ainut, jolla on tämänkaltaisia kokemuksia. Päinvastoin olen kuullut ja lukenut monia esimerkkejä tilanteista, joissa ihminen on venyttänyt itsensä äärimmilleen, vähätellyt kehon varoitussignaaleja, oireista huolimatta viimeiseen asti lykännyt lääkäriin menoa ja lopulta sairastunut todella vakavasti. Nyt opin itse, tosin kantapään kautta jälleen kerran, miten tärkeää fyysisestä terveydestään on pitää huolta. Ollessamme sairaita emme pysty kovinkaan paljon toimimaan toisten hyväksi, koska ajatukset alkavat useimmiten pyöriä täysin oman sairauden ympärillä ja koska meillä ei silloin yksinkertaisesti ole energiaa toimia. Henkisistä asioista kiinnostuneina ihmisinä saatamme ajatella, että mielenterveydestä huolehtiminen on paljon tärkeämpää kuin fyysiseen kehoon huomion kiinnittäminen, mutta fyysinen kunto vaikuttaa todella paljon myös mieleen, ja täytyy olla todella kokenut ja viisas harjoittaja voidakseen keskittyä henkiseen harjoittamiseen myös vakavasti sairaana. Fyysisen terveyden merkitystä ei siis pidä vähätellä.
Ajatusten vaikutus terveyteen
Erittäin tärkeä terveyteemme vaikuttava tekijä on terveellisten elämäntapojen lisäksi ajattelumme. Jos kiinnitämme huomiomme enimmäkseen kaikkeen siihen, mikä mielestämme on huonosti ja olemme pessimistisiä, epäileviä ja negatiivisia, luomme itsellemme varmoja sairauden siemeniä. Sen sijaan hyvän näkeminen arjessa, kiitollisuus kaikesta siitä, mikä on hyvin, olipa kyseessä kuinka pieni asia tahansa, pienistäkin asioista iloitseminen ja huumori auttavat jaksamaan ja tekevät elämästämme huomattavasti mielekkäämpää ja meistä itsestämme huomattavasti mukavampaa seuraa toisille. Voimme itse valita, millaisilla ajatuksilla annamme mielemme täyttyä - vaikeuksiin, puutteellisuuksiin, virheisiin jne. keskittyvillä vai kiitollisuuteen, iloon ja tyytyväisyyteen painottuvilla. Valitkaamme viisaasti!
Kirjoittaja Mirva Jaatinen
Henkisistä asioista kiinnostuneina ihmisinä saatamme ajatella, että mielenterveydestä huolehtiminen on paljon tärkeämpää kuin fyysiseen kehoon huomion kiinnittäminen, mutta fyysinen kunto vaikuttaa todella paljon myös mieleen, ja täytyy olla todella kokenut ja viisas harjoittaja voidakseen keskittyä henkiseen harjoittamiseen myös vakavasti sairaana.
Teosofinen Seura ry • Vironkatu 7 C 2 • 00170 Helsinki, Finland • +358 (0)9 135 6205 • • teosofinenseura.fi
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:Rohkea RuusuMobiiliversioNormaaliversioWebmasterKirjaudu sisään© 2014 - 2018 Teosofinen seura ry