Persoonallisuus on yksilöllisyyden roolipuku

Persoonallinen, omintakeinen ja muista erottuva ovat adjektiiveja, jotka esiintyvät usein menestykseen tarvittavien ominaisuuksien listalla, olipa kyse listaykkösestä tai työnhausta. Teosofian ihmiskäsityksessä erotetaan persoona ja yksilö. Näistä yksilöllisyys on jatkuvasti, inkarnaatiosta toiseen kehittyvä ja persoonallisuus yksilön kertakäyttöinen roolipuku. Yksilöllisyys syntyy, kun kehitys ei enää tapahdu luonnollisten impulssien mukaan, vaan olento kykenee ohjaamaan impulssejaan. Se kehittyy nopeasti vasta, kun ihminen alkaa uskaltaa ilmaista yksilöllisyyttään.
Kun ajattelemme persoonallista ja yksilöllistä, eksymme helposti vertailun viidakkoon arvioidessamme näiden ominaisuuksien tehoa. Mitä erilaisempaa kuin muilla, sen persoonallisempaa tai yksilöllisempää. Mutta näinhän se ei ole. Yksilöllisyys ei tarkoita poikkeavuutta kaikista muista, vaan yksilöllistä yhdistelmää elämän kokemusten omaksumisessa. Tosiasiassa erotamme aika helposti aidosti oman pelkästään muista erovasta. Tämä seikka on usein esiintyjien, puhujien ja jopa johtajien ns. karisman salaisuus. Oma yksilöllinen yhdistelmä oman elämän omista kokemuksista. Vielä yksi asia on lisättävä listaan: tietoinen halukkuus kantaa oman yhdistelmän vaatimat ”kustannukset” vaatimatta ympäristöä osoittamaan kiitollisuuttaan siitä, että olemme valinneet yksilöllisen tien. Parhaimmillaan oma yksilöllinen yhdistelmä omista elämänkokemuksista on kuin vesi. Se hakee uomansa ympäristönsä olosuhteissa, virtaa, jos maa viettää, seisoo paikallaan, jos törmää patoon, mukautuu pieniinkin koloihin.
Persoonallisuus on yksilöllisyyden roolipuku eikä merkityksen etsimistä elämälle pidä hoitaa sen perusteella, mitä sattuu olemaan päällä. Se, että huomaa puvun olevan vain vaate eikä edes iho, sydämestä tai sielusta puhumattakaan, on erinomainen alku. Persoonallisuus voi antaa vihjeitä siitä, mistä suunnasta etsiä oman elämänsä merkityksiä. Kun tahdot tietää, mitä kokemuksia yksilöllisyytesi tarvitsee täydentyäkseen yhä paremmaksi yksilöllisyydeksi, katso persoonallisuuttasi. Se on valikoitunut tätä tehtävää silmällä pitäen. Persoonallisuuden muuttaminen ehdoin tahdoin on vaikeaa, mutta on hyvä valmistautua siihen, että se muuttuu sen mukaan, kuinka paljon yksilöllisyyttä haluaa ja kykenee ottamaan mukaan persoonallisuuden ilmentämiseen.
Kirjoittaja Annikki Arponen
Annikki Arponen
Teosofian ihmiskäsityksessä erotetaan persoona ja yksilö. Näistä yksilöllisyys on jatkuvasti, inkarnaatiosta toiseen kehittyvä ja persoonallisuus yksilön kertakäyttöinen roolipuku. Yksilöllisyys syntyy, kun kehitys ei enää tapahdu luonnollisten impulssien mukaan, vaan olento kykenee ohjaamaan impulssejaan.
Teosofinen Seura ry • Vironkatu 7 C 2 • 00170 Helsinki, Finland • +358 (0)9 135 6205 • info(at)teosofinenseura.fi • teosofinenseura.fi
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:Rohkea RuusuMobiiliversioNormaaliversioWebmasterKirjaudu sisään© 2014 - 2018 Teosofinen seura ry