Tietoisuus on huomion kiinnittämistä

Miltä kuulostaisi huomion suuntaamisen kehittäminen ihmiselämän tarkoituksena? Se ei ole niin kaukaa haettua kuin ensinäkemältä voisi väittää. Nimittäin siellä, missä on huomiomme, siellä on myös tietoisuutemme. Kaikkein yksinkertaisin selitys termille tietoisuus taitaa olla huomio.Tiedostamme asian, kun kiinnitämme huomiomme siihen. Huomiomme ei voi olla monessa kohtaa samalla kertaa, mutta se on hyvin nopealiikkeinen tarvittaessa. Voimme näppärästi tiedostaa saman asian tai tilanteen fyysiseltä, emotionaaliselta tai mentaaliselta kannalta.
Ihmiskunnan enemmistö on täysin itsetietoinen tällä erää vain fyysisellä tasolla. Fyysinen maailma ja elämä ovat meille ihmisille se elämä, jota varten täällä ollaan. Hallitsemme tietoisina ja reaaliajassa fyysisten tekojemme syitä ja seurauksia ainakin yksilötasolla, mutta heti kun mittakaava kasvaa niin, ettei asia mahdu fyysisen tason huomiokykymme rajoihin, olemme sitä mieltä, ettei asia enää kuulu meille yksilöinä. Luonto, ilmasto ja jopa fyysisesti etäiset alueet ja ihmiset eivät mahdu tiedostamisemme piiriin.
Jos olisimme valveilla ollessamme yhtä tietoisia tunne-energian vaikutuksista kuin olemme fyysisessä tietoisuudessamme tietoisia fyysisen energian toiminnasta, näkisimme ”tunnesilmillämme” maailman tunteiden kannalta katsottuna. Näkisimme omien tunteittemme vaikutukset samoin kuin muittenkin. Voisimme seurata lämpimän myötätunnon liikkeitä ympärillämme, sen hakeutumista toisen myötätunnon virran tai lähteen läheisyyteen ja sitä, kuinka sen täytyy joskus kiertää kaukaa välttääkseen törmäämästä kylmään kielteisyyden muuriin. Osaisimme varustautua yhtä oikeille välineillä kuin fyysisesti lähtiessämme kohtaamaan maailmaa: pilkkasateenvarjo on joskus hyvä olla matkassa tai tukeva kävelysauva kivikkoiseen maastoon. Olisimme todennäköisesti yllättyneitä, kuinka paljon vaalimamme tunteet vaikuttavat meihin itseemme ja ympäristöömme. Silloin olisi useimmista luonnollista valita oma-aloitteisesti, millaisissa tunnevaikutuksissa haluaa olla mukana. Niinhän valitsemme fyysisen toimintammekin osalta.
Ajatus on energiaa muulloinkin kuin keskittyneessä mietiskelyssä. Jos osaisimme olla valveilla tietoisia ajattelun toiminnasta ja vaikutuksista, tekisimme välittömästi suursiivouksen mielessämme pyörittelemissämme ajatuksissa. Kun osaisimme nähdä, kuinka hienosti toimii ja tehoaa täsmällisesti muodostettu tarkoituksenmukainen ajatus jostain asiasta, heittäisimme pois kaikki vanhat, risat ja kuluneet jämät pyörimästä jaloissa. Lisäksi olisi mielestäni hienoa nähdä ”livenä”, kuinka mentaalitasoa korkeammalta ideatasolta valutetaan meitä kohti ajatusvirtaa uudenlaisesta, kokonaisvaltaisemmasta suhtautumistavasta melkein mihin tahansa. Saisimme myös huomata, kuinka harvaan ihmisyksilöön tällä laajennusyrityksellä on vaikutusta. Jos voisimme nähdä tämän, kiinnostuisimme ehkä tutkimaan, millä edellytyksellä voisimme toimia parempana vastaanottimena ihmiskunnan nykyistä henkistä tasoa korkeammalta peräisin olevalle sisällölle. Meidän ei tarvitse nähdä omin fyysisin silmin tunteiden ja ajatusten vaikutuksia voidaksemme osallistua sellaisten tunteiden ja ajattelun edistämiseen, jonka haluamme lisääntyvän maailmassa. Mielemme sisältö toimii silmälaseina. Myötätuntoisesti itseensä, muihin ja koko elämään suhtautuva ”näkee”, että hänen ympärillään on ykseystietoisuus toiminnassa, vaikka se joutuukin istumaan purkutyömaan laidalla odottamassa, että entinen saadaan hajotetuksi ja kärrätyksi pois. Se odottaa meitä pitämään seuraa itselleen pelkäämättä pölyä ja melua.
Kirjoittaja Annikki Arponen
Annikki Arponen
Meidän ei tarvitse nähdä omin fyysisin silmin tunteiden ja ajatusten vaikutuksia voidaksemme osallistua sellaisten tunteiden ja ajattelun edistämiseen, jonka haluamme lisääntyvän maailmassa. Mielemme sisältö toimii silmälaseina. Myötätuntoisesti itseensä, muihin ja koko elämään suhtautuva ”näkee”, että hänen ympärillään on ykseystietoisuus toiminnassa, vaikka se joutuukin istumaan purkutyömaan laidalla odottamassa, että entinen saadaan hajotetuksi ja kärrätyksi pois. Se odottaa meitä pitämään seuraa itselleen pelkäämättä pölyä ja melua.
Teosofinen Seura ry • Vironkatu 7 C 2 • 00170 Helsinki, Finland • +358 (0)9 135 6205 • info(at)teosofinenseura.fi • teosofinenseura.fi
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:Rohkea RuusuMobiiliversioNormaaliversioWebmasterKirjaudu sisään© 2014 - 2021 Teosofinen seura ry