Toiseuden siedätyshoito

Kun kohtaamme muutoksia, saamme näkyviin omaa ja toisten muutosvastaisuutta. Kun muutoksen seuraus jää elämään kanssamme, alkaa siedätyshoito arjessamme vaikuttavaa uutta tekijää kohtaan. Se siedättää meitä itse kutakin eri asiaan, vaikka onkin yhteinen kokemus. Näin meille on käynyt viruspandemiassakin. Asiat ovat toisin kuin aiemmin melkein jokaisen kohdalla.
Toiseus haastaa aina turvallisuudentunteemme siihen sisältyvän arvaamattomuuden takia. Toiseutta on monenlaista riippuen sen aiheuttajasta. Pandemia, talouslama, ilmastolliset ääriolosuhteet, mutta myös kanssaihmisen kieli tai kansallisuus, jopa asenne tai mielipidekin saavat aikaan tilanteen, jossa saamme toiseuden siedätyshoitoa.
Siedätymmekö tässä yhteisöllisemmiksi, ei ole varmaa, vaikka hioudummekin muistuttamaan enemmän toinen toisiamme, kun olemme maailmanlaajuisestikin niin kutsutussa samassa veneessä. Yhteisöllisyyttä pidetään ykseystunnon esiasteena, vaikka tosiasiassa yhteisö voi olla hyvin sisäänpäin kääntynyt ja käyttää muiden yhteisöllisyyttä hyväkseen omiin tarkoituksiinsa. Siksi onkin tarpeen korostaa ykseysajattelussa universaalisuuden tärkeyttä. Silloin pidämme silmällä sitä, kuinka montaa lajia toiseutta mahtuu maailmankatsomukseeni, elämänfilosofiaani, kansallisuuskäsitykseeni, isänmaallisuuteeni, sukurakkauteeni, perhesiteisiini jne.
Tämä aika on nostanut pohdittavaksi teosofisesta opetuksesta oppimani ilmauksen kollektiivinen karma. Pohdin, kumpi on tässä tilanteessa ensisijalla: se, että saamme yhdessä tilaisuuden kohdata uudestaan joskus aiemmin niin ikään yhdessä toteuttamamme aikaansaannoksen seuraukset vai se, että näin rakentuu jokin kollektiivi, jonka yhteistoimintakykyä tarvitaan jossain joskus tulevaisuudessa.
Kirjoittaja Annikki Arponen
Annikki Arponen
Yhteisöllisyyttä pidetään ykseystunnon esiasteena, vaikka tosiasiassa yhteisö voi olla hyvin sisäänpäin kääntynyt ja käyttää muiden yhteisöllisyyttä hyväkseen omiin tarkoituksiinsa. Siksi onkin tarpeen korostaa ykseysajattelussa universaalisuuden tärkeyttä. Silloin pidämme silmällä sitä, kuinka montaa lajia toiseutta mahtuu maailmankatsomukseeni, elämänfilosofiaani, kansallisuuskäsitykseeni, isänmaallisuuteeni, sukurakkauteeni, perhesiteisiini jne.
Teosofinen Seura ry • Vironkatu 7 C 2 • 00170 Helsinki, Finland • +358 (0)9 135 6205 • info(at)teosofinenseura.fi • teosofinenseura.fi
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:Rohkea RuusuMobiiliversioNormaaliversioWebmasterKirjaudu sisään© 2014 - 2021 Teosofinen seura ry