Karma on lainasopimus

Epäonnistumiset muuttuvat humukseksi, jota menestys tarvitsee, on ylevä, mutta epäonnistujaa vain vähän lohduttava ajatus. Ykseyden, hyvyyden ja kauneuden on mielestämme oltava täydellistä, absoluuttista, jotta siihen kannattaisi edes pyrkiä. Pidämme moninaisuutta ykseyden häiriötilana. Tässä olemme pahasti väärässä.
Vain ihmisen tietoisuudentasolla on mahdollista epäonnistua dharmansa toteuttamisessa. Atomien, mineraalien, kasvien ja eläinten ei ole tarpeen neutralisoida entisiä epäonnistumisiaan yrittämällä uudestaan. Ne eivät voi olla toteuttamatta dharmaansa eli olla mitään muuta kuin mitä ne ovat ydinolemukseltaan. Mutta ihminen voi. Ihmisen on mahdollista elää elämänsä huomattavasti erilaisena kuin hänen jumalainen ydinolemuksensa on. Inkarnaatio voi epäonnistua, mitä dharman toteuttamiseen tulee, vaikka olisi yksilön fyysisen elämän kannalta kaikin puolin onnistunut. Se, mikä jätetään tekemättä, kun dharma vaatii, että se olisi tehtävä, johtaa usein myöhemmin vahingoittaviin tekoihin, jotka muuttuvat karmaksi.
Ihmisen ja ihmiskunnan aiemmat epäonnistumiset ovat nyt yksilön ja ihmiskunnan karmaa. Kärjistetysti voisi sanoa, että psyykkinen luontomme eli haluruumiimme on rakentunut tästä karmasta. Se on kuitenkin myös se tie, jota kulkien voimme neutraloida aiemmat epäonnistumisemme. Tämä neutralisointiprosessi on dharmaamme. Se ei ole entisen valkaisua täydellisen tahrattomaksi, vaan kemiaa, jossa äärimmäistä ykseydentavoittelua on neutralisoitava moninaisuuden näkemisellä ykseyteen sisältyväksi.
Persoonallisuus on aiemmissa elämissä kesken jääneiden asioiden summa tai pikemminkin välisumma, velkasaneerauksen jäännös, jota maksamaan kunkin inkarnaation uusi persoonallisuus ”syntyy”. Kun ihminen tekee sisällään tilaa alemman ja korkeamman kohtaamiselle, hänen on mahdollista tehdä karmastaan myötätuntoista, positiivista kokonaisvoimaa. Karma ja dharma lyövät kättä ja kutsuvat toisensa tanssiin, joka opettaa askeleensa ihmiselle. Karmasta tulee silloin lainasopimus, jonka perusteella Elämä lainaa ihmiselle elinvoimaa eli pranaa jossain määrin rajatuksi ajanjaksoksi ja osittain kiintein ehdoin. Ihmisen on määrä tämän sopimuksen mukaan saattaa elinvoima kiinteään yhteyteen oman haluolemuksensa kanssa ilman, että mikään muu puuttuu asiaan.
Onnistuminen ihmisevoluutiossa yksilön ja ihmiskunnan kannalta merkitsee tietoista virittäytymistä kokonaisuuden liikkeeseen. Ihmisten on tarkoitus toteuttaa omassa tietoisuudessaan ja toiminnassaan seuraavan evoluutioaskeleen arvoja. Epäonnistuminen tapahtuu, kun kieltäytyy asettumasta kokonaisuuden liikkeen palvelukseen. Epäonnistuminen on useammin luonteeltaan kiinnipitämistä kuin liiallista irtipäästämistä. Ne, jotka eivät mene eteenpäin kokonaisuuden liikkeen mukana, jäävät jälkeen ja tukkivat jossain määrin tien perässään tulevilta ja voivat synnyttää jopa kollektiivista perääntymistä.
Kirjoittaja Annikki Arponen
Annikki Arponen
Kun ihminen tekee sisällään tilaa alemman ja korkeamman kohtaamiselle, hänen on mahdollista tehdä karmastaan myötätuntoista, positiivista kokonaisvoimaa. Karma ja dharma lyövät kättä ja kutsuvat toisensa tanssiin, joka opettaa askeleensa ihmiselle. Karmasta tulee silloin lainasopimus, jonka perusteella Elämä lainaa ihmiselle elinvoimaa eli pranaa jossain määrin rajatuksi ajanjaksoksi ja osittain kiintein ehdoin. Ihmisen on määrä tämän sopimuksen mukaan saattaa elinvoima kiinteään yhteyteen oman haluolemuksensa kanssa ilman, että mikään muu puuttuu asiaan.
Teosofinen Seura ry • Vironkatu 7 C 2 • 00170 Helsinki, Finland • +358 (0)9 135 6205 • info(at)teosofinenseura.fi • teosofinenseura.fi
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:Rohkea RuusuMobiiliversioNormaaliversioWebmasterKirjaudu sisään© 2014 - 2021 Teosofinen seura ry