Joogaa Jokaiselle

Henkisen tien kulkijan joogalajeina mainitaan usein karmajooga, bhaktijooga, jnanajooga ja rajajooga, ja kehotetaan henkistä etsijää valitsemaan niistä itselleen sopivin. Tehtävä on vaikea, sillä emme tunne hyvin oman henkisen ja psyykkisen rakenteemme ominaisuuksia. Vanha opastus henkisen tien kulkijalle kuuluu, että meillä on jokaisessa inkarnaatiossa kaksi joogamuotoa ikään kuin vahvoina työn alla ja kaksi muuta tiedostamattomina. Tarkoitus on kehittää kaikki neljä joogaa itsessämme yhtä vahvoiksi ja käyttökelpoisiksi. Yleensä käytämme pelkästään vahvinta puoltamme.
Joogaharjoitukset ovat syntyneet idässä ja muotoutuneet sopiviksi itämaiselle psyykelle ja elämänmuodolle. Länsimaissa tarpeellinen mielenrakenne on muodostunut toisenlaiseksi, ja siksi itämaisia harjoituksia ”lokalisoidaan” meille sopivaksi. Onpa kehitetty alun alkaen länsimaiselle rakenteelle ominaisia harjoitusmuotojakin. Henkisen tien kulkijat pyrkivät myös lähes vaistomaisesti ”itämaistamaan” elämäntyyliään, jotta se olisi paremmin sopusoinnussa henkisten harjoitusten kanssa. Olemme kuitenkin sijoittuneet tämänkertaisessa inkarnaatiossamme juuri sinne, jossa meidän on tarkoitus antaa itsemme kehittyä. Meidän on tarkoitus rakentaa henkilökohtainen ashramimme sellaiseksi, että se pysyy pystyssä kiireisessä kaupungissa, stressaavissa työoloissa, kilpailuhenkisessä opiskelupaikassa tai täysin toisenlaisen elämänkatsomuksen omaavien keskuudessa. Olemme jo nyt tässä aika hyviä, sillä onhan joku sanonut, että kunnon itämainen joogi ei selviytyisi päivääkään meidän länsimaisessa elämänmenossamme.
Muutenkin korostetaan jokaisen henkilökohtaista oikeutta ja velvollisuutta muuntaa perinteisiä harjoituksia niin ulkoisten kuin sisäisten muotojensa osalta itselleen sopivaksi. Sama malli ei sovi kaikille. Se meiltä unohtuu usein. Mutta edelleen on ratkaisematta kysymys, millainen henkinen rakenteeni on, ja mistä tiedän, mikä minulle sopii. Itsetuntemuksemme on vajavaista, ja kiinnitämme siinä paljon huomiota heikkojen kohtien etsimiseen moraalin, etiikan ja käytöksen puolelta. Ominaisuudet sellaisenaan eivät saa meiltä huomiota, vain niistä syntyvät seuraukset. Emme osaa useinkaan sanoa, mikä saa meidät innostumaan, millainen opiskelutapa tuottaa tulosta, puhumattakaan, että huomaisimme, mihin seikkoihin emme koskaan kiinnitä elämässä huomiota. Emme myöskään huomaa, kuinka eri ominaisuutemme saattavat taistella tai liittoutua keskenään pitääkseen yllä niille sopivia olosuhteita. Meistä ei ole erotuomariksi ominaisuuksiemme kiistoissa, koska ne ovat ”minä” ja ”me”. Samaistuminen on lähes täydellistä.
Jos tutkimme mainitsemieni neljän joogamuodon erityispiirteitä, saamme ehkä kiinni omista vastaavista ominaisuuksistamme. Alamme ymmärtää, miksi kaikki neljä joogamuotoa kuuluvat henkisen tien kulkijan työkalupakkiin. Meissä kaikissa on toiminnanjoogi, antaumuksenjoogi, tiedonjoogi ja rajajoogi.
Kirjoittaja Annikki Arponen
Annikki Arponen
Olemme sijoittuneet tämänkertaisessa inkarnaatiossamme juuri sinne, jossa meidän on tarkoitus antaa itsemme kehittyä. Meidän on tarkoitus rakentaa henkilökohtainen ashramimme sellaiseksi, että se pysyy pystyssä kiireisessä kaupungissa, stressaavissa työoloissa, kilpailuhenkisessä opiskelupaikassa tai täysin toisenlaisen elämänkatsomuksen omaavien keskuudessa. Olemme jo nyt tässä aika hyviä, sillä onhan joku sanonut, että kunnon itämainen joogi ei selviytyisi päivääkään meidän länsimaisessa elämänmenossamme.
Teosofinen Seura ry • Vironkatu 7 C 2 • 00170 Helsinki, Finland • +358 (0)9 135 6205 • info(at)teosofinenseura.fi • teosofinenseura.fi
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:Rohkea RuusuMobiiliversioNormaaliversioWebmasterKirjaudu sisään© 2014 - 2021 Teosofinen seura ry